plan de afaceri integal

19 Aprilie

INFORMAȚII DETALIATE

Persoanele în risc de sărăcie și excluziune socială, fără posibilități financiare vor putea primi subvenții de până la 20.000 de euro pentru înființarea unei firme în zona SDL a orașului Galați.

Documentele de înscriere pentru concursul de proiecte pot fi accesate după înscrierea în cadrul proiectului. Toate informațiile sunt disponibile în secțiunea Concurs planuri de afaceri în contul creat pe platformă, după Înregistrare și/sau Autentificare.

Subvenții

Buget total:
567,252.00 lei

Finanțare:
6 planuri de afaceri

Subvențiile vor fi acordate în cadrul unui concurs competitiv de proiecte, cu depunere la termen, organizat ca urmare a implementării proiectului “Dezvoltare comunitară în zonele marginalizate ale municipiului Galați, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Bugetul total alocat sesiunii de planuri de afaceri (ajutorul de minimis) este de 567,252.00 lei și acoperă finanțarea a maximum 6 planuri de afaceri (6 ajutoare de minimis).



Cum se procedează

Planurile de afaceri pot fi transmise doar în perioada de depunere specificată în cadrul anunțului de lansare a sesiunii de depunere și a Calendarului Concursului de Planuri de Afaceri. Planurile depuse în termenul anunțat vor fi supuse aprobării unei comisii de selecție, pe baza unor criterii, în cadrul unui proces transparent și nediscriminatoriu. Comisia de selecție a planurilor de afaceri va include un număr impar de membri din care vor face parte reprezentanți ai mediului de afaceri și ai patronate.



Evaluare și selecție

În cadrul procesului de evaluare și selecție a planurilor de afaceri, în funcție de rezultatele evaluării conformității administrative și tehnico-economice, fiecare solicitant va fi invitat să-și susțină ideea de afaceri în cadrul unui interviu față în față cu Comisia de selecție a planurilor de afaceri.

METODOLOGIE PRIVIND
DERULAREA CONCURSURILOR
DE PLANURI DE AFACERI

CONDIȚII

Pentru subvenția acordată este obligatorie crearea a cel puțin 1 loc de muncă în cadrul afacerii sprijinite. Este obligatoriu ca afacerile înființate să funcționeze minimum 12 de luni pe perioada implementării proiectului și să asigure o perioadă de sustenabilitate de minimum 7 luni după implementarea proiectului. Perioada de sustenabilitate presupune continuarea funcționarii afacerii, inclusiv obligația menținerii locului de muncă ocupat.



Plan de afaceri

Solicitantul trebuie să depună un plan de afaceri în cadrul sesiunii de concurs de planuri de afaceri care va respecta structura impusă prin metodologie.



Zona SDL

Pentru a fi eligibili în cadrul concursului, solicitanții vor demonstra domiciliul/ rezidența, după caz, în zona SDL.

Vârsta

Solicitantul trebuie să aibă vârsta de minimum 18 ani.



SOLICITANTUL TREBUIE SĂ FIE O PERSOANĂ AFLATĂ ÎN RISC DE SĂRĂCIE ȘI EXCLUZIUNE SOCIALĂ, ADICĂ SE AFLĂ CEL PUȚIN ÎNTR-UNA DIN URMĂTOAREA SITUAȚIE:

A) în risc de sărăcie
În categoria în risc de sărăcie sunt incluse persoane care au un venit disponibil echivalat situat sub pragul riscului de sărăcie, care este stabilit la 60% din mediana veniturilor disponibile în totalul populației.

B) se confruntă cu deprivare materială severă
Deprivarea materială acoperă indicatorii referitori la presiunea economică și bunurile de folosință îndelungată. Persoanele care se confruntă cu deprivare materială severă dispun de condiții de trai extrem de limitate datorită lipsei resurselor, la care se înregistrează cel puțin 4 din cele 9 elemente de deprivare: nu își pot permite:

1) să plătească chiria sau facturile la utilități,
2) să asigure încălzirea adecvată a locuinței,
3) să facă față unor cheltuieli neprevăzute,
4) să mănânce carne, pește sau un echivalent proteic în fiecare zi,
5) o săptămână de vacanță departe de casă,
6) un autoturism,
7) o mașină de spălat,
8) un TV color, sau
9) un telefon.

C) trăiește într-o gospodărie cu o intensitate foarte redusă a muncii.
Persoanele care trăiesc în gospodării cu o intensitate foarte redusă a muncii sunt cele cu vârsta cuprinsă între 0-59 ani care locuiesc în gospodării în care adulții (cu vârsta între 18-59 ani) au lucrat în anul anterior la mai puțin de 20% din potențialul lor total.

  • Solicitantul trebuie să înființeze o afacere neagricolă în zona SDL (sediul social și punctul de lucru din cadrul planului de afaceri trebuie să fie în zona indicată);
  • Solicitantul trebuie să aibă reședința sau domiciliul în zona SDL vizată de intervenție;
  • Solicitantul va trebui să aibă calitatea de asociat unic sau majoritar în cadrul întreprinderii propuse spre finanțare.
  • Solicitantul nu trebuie să fie înscris în alt grup țintă și să nu beneficieze de o alta finanțare nerambursabilă prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 pentru activități similare cu cele derulate în cadrul proiectului POCU/717/5/1/143449.
  • Solicitantul, în calitate de reprezentant legal al întreprinderii, propus prin planul de afaceri înscris în concurs, nu a fost supus, în ultimii 3 ani, la o condamnare pronunțată prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, din motiv profesionale sau etic-profesionale. De asemenea, acesta nu a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă pentru fraudă, corupție, implicare în organizații criminale sau în alte activități ilegale, în detrimentul intereselor financiare ale Comunității Europene.
  • Solicitantul, în calitate de reprezentant legal al întreprinderii, propus prin planul de afaceri înscris în concurs, nu a fost subiectul unei decizii/ ordin de recuperare a unui ajutor de stat/ de minimis a Comisiei Europene/ al altui furnizor de ajutor, sau, în cazul în care a făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată și creanța a fost integral recuperată, inclusiv dobânda de recuperare aferentă.
  • Solicitantul nu furnizează informații false.
  • Solicitantul va renunța la calitatea de acționar/asociat din structura altor societăți comerciale la data semnării contractului de subvenție.